зоокът

Начало | зоокът | За първи път у нас: ще освободят в дивото рядък черен лешояд

За първи път у нас: ще освободят в дивото рядък черен лешояд

Аз детето | 2018-07-18

За първи път у нас: ще освободят в дивото рядък черен лешояд

Лешоядчетата Боян, Рига и Острава са първите от изчезналия в страната вид, които ще бъдат пуснати на свобода в българската природа. Птиците пристигат на 24.07.2018, а ще бъдат пуснати на свобода на 25.07.2018 г. Трите птици са дарение от два европейски зоопарка – една от птиците идва от зоопарка Острава в Чехия, а втората от зоопарка в Рига – Латвия, от който се очаква още една птица в началото на август. Лешоядчетата са отгледани в „неволя“ и ще бъдат пуснати на свобода в Стара планина като част от програмата за реинтродукция (възстановяване) на вида, който е изчезнал като гнездящ за българската природа около средата на XX век, вследствие на неосъзната човешка намеса.

Уникалността на събитието – първо за България, Балканите, Източна Европа и едно от малкото в Европа и света, изискваше да бъде под патронажа на също така уникален и тематично свързан човек. Едната от птиците е кръстена на известния български алпинист Боян Петров. Другите две птици са кръстени на двата зоопарка, които предоставят птиците – съответно този в Острава и в Рига. След като пристигнат в България птиците ще бъдат транспортирани и настанени в изкуствено гнездо в Източна Стара планина. Там те ще бъдат подхранвани и наблюдавани от разстояние, без да виждат хора, за да привикнат към местообитанието и дивата природа, а след като са готови сами ще напуснат платформата за адаптация (наречена хак – от името на метода „хакинг“).

Трите млади птици ще бъдат маркирани със сателитни предаватели, които ще позволят тяхното проследяване в дивата природа. „Надяваме се, те да се адаптират успешно за живота в естествена среда, тъй като дивата природа крие редица опасности за птиците, излюпени в зоопаркове“, казват от Екипа на проект „Светло бъдеще за черния лешояд“. Екипът редовно ще информира за поведението на птиците в хака, както и след неговото напускане, с надежда тези „пионери“ на завръщането на вида да се преборят за своето оцеляване в дивата природа и успешно да се адаптират към естествената среда.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град