новини детски

Начало | новини детски | За поредна година можете да гласувате за любимите си книги в националната кампания „Бисерче вълшебно“

За поредна година можете да гласувате за любимите си книги в националната кампания „Бисерче вълшебно“

Аз детето | 2020-02-06

За поредна година можете да гласувате за любимите си книги в националната кампания „Бисерче вълшебно“

За осма поредна година националната награда „Бисерче вълшебно“ с жури – деца от 5 до 16 години започна. Организаторите от фондация „Детски книги” тази година добавят нова съпътстваща инициатива – „Книгоходец“. Тя дава възможност активните участници в наградата да се включат в предизвикателството и заедно да обиколят земното кълбо. Всяка прочетена страница е равна на един книгометър, а целта е участниците в инициативата да изминат заедно 40 075 книжни километра.

Гласуването за любими книги ще продължи до 4 април 2020 г. в уебсайта на наградата – www.biserche.com. Децата от 5 до 16 г. могат да избират между 134 заглавия, издадени през 2019 г. Книгите от български писатели са 45, а издателствата и самопубликуващите се автори са точно 50.

Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 ще отбележи няколко знакови дати. Началото на гласуването, 5 февруари, съвпада със 100-годишнината от рождението на Леда Милева. Церемонията по награждаване на книгите, спечелили най-много детски гласове в петте категории, ще се състои на 22 април 2020 г., навръх 100-годишнината от рождението на Валери Петров. През 2020 г. продължава изграждането на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“, чието начало бе поставено в края на 2018 г. В предходното издание бяха учредени 79 клуба в различни населени места, с близо 4600 участници на възраст между 7 и 16 години. Акцент в работата на клубовете е провокирането на интерес към науката, технологиите и изкуствата.

134 книги са номинирани в четирите възрастови категории (художествени заглавия) и категория „Нещотърсачи“ (нехудожествени книги) в осмото издание. Точно 50 издателства и самопубликуващи се автори участват в „Бисерче вълшебно“ 2020, а книгите от български писатели са 45.

„Предстои ни още едно вълнуващо издание на Награда „Бисерче вълшебно“. За екипа ни то е специално, защото се провежда в годината, в която нашият кръстник Валери Петров щеше да навърши 100 години. Нямаме търпение да видим кои ще са книгите, които ще получат своите статуетки на 22 април 2020 г.“ – каза Валентина Стоева, основател на фондация „Детски книги“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град