забавна наука

Начало | забавна наука | Забавление със знамена: интересни въпроси и още по-интересни отговори

Забавление със знамена: интересни въпроси и още по-интересни отговори

Аз детето | 2019-11-20

Забавление със знамена: интересни въпроси и още по-интересни отговори

Знаете ли, че в света има малко над 200 държави? Големи, малки, стари, нови, спорни, някои контролирани от други държави (политиката е сложно нещо!), но всички си имат свое знаме. Свой национален флаг, който се отличава от всички други... или поне ние така си мислим. Всъщност при знамената съществуват някои доста интересни и любопитни съвпадения. Флаговете не са просто цветни парчета плат, техния свят е много по-богат и много по-забавен, отколкото предполагате. Доказваме ви го с тези интересни въпроси и забавни отговори!

1. Знамената на две страни са не просто подобни, те са едни и същи! Знаете ли кои са те?

Не се чудете много, малко хора знаят това! Държавите са Индонезия и Монако! Два цвята – червено и бяло, разделени хоризонтално – очевидно това е най-лесното и оригинално решение за знаме. Още по-интересното е, че поради това между двете страни възниква дипломатически конфликт. Всяка от тях твърди, че „първа си е „заплюла“ знамето“ и че другата трябва да се откаже от него!

2. Три вертикални ивици, три ярки контрастни цвята... Толкова лесно да се объркате! Чий флаг е това: на Ирландия или на Кот д`Ивоар?

Всъщност тук наистина също е лесно да се обърка. Знамената може и да не са съвсем еднакви, но много си приличат. Зеленият цвят на ирландското знаме е от ляво, а след това са бяло и оранжево. Значението на цветовете е: зелено, традиционният цвят на Ирландия, символизира католическото общество, оранжевото – протестантската религия и бялото – разбирателството между тези вероизповедания. От друга страна знамето на Кот д`Ивоар е малко по-различно: първо е оранжев цвят, после бял и най-накрая зелен.

3. Вероятно сте виждали това знаме повече от веднъж. То принадлежи на Франция! Но знаете ли точно в какъв ред трябва да бъдат поставени ивиците? Както на снимката или по друг начин?

Флагът на Франция се състои от три еднакви вертикални ленти от синьо, бяло и червено. Този въпрос всъщност е подвеждащ, защото знамето невинаги е било такова. През годините е било чисто бяло, с лилии и дори със златни жаби. Модерният поглед, който то придобило и е станало каквото го виждате на картинката се е случило едва през ерата на Великата френска революция.

4. Сещате ли се чие е това знаме? Подсказваме: то принадлежи на страната на суровите викинги, които дадоха на света практични мебели с най-трудните за произнасяне имена в света, муминтролите и Нобеловата награда.

Досетихте ли се вече, че това е знамето на... Швеция! Според легендата, когато шведският крал Ерик IX изрекъл молитва преди трудна битка, в слънчевите лъчи видял златен кръст срещу синьото небе. Ето защо знамето е точно такова.

5. Предполагаме не сте забелязали, защото на кое дете му е работа да гледа знамена по цял ден, но звездите са един от най-често срещаните символи, които се появяват на флагове. Те са съществена част от знамената на Турция и Китайската народна република. Познайте на коя държава принадлежи този флаг?

Запомнете: щом видите голяма звезда и около нея по-малки на червен фон – това е Китайската народна република! Голямата звезда символизира комунистическата партия, заемаща водеща позиция в управлението на държавата, а четирите по-малки звезди символизират четири класи в обществото: пролетариата, селяните, интелигенцията и армията.

6. Един доста необичаен флаг. Изглежда, че някой тук е хвърлил топка за тенис в посока към слънцето... Или не? На коя държава принадлежи това знаме?

Няма да ви мъчим дълго, на бас, че почти никой не знае това. Знамето е на Киргизстан. На него е изобразено жълто слънце от което излизат 40 лъча, символизиращи киргизките племена. На самото слънце пък има символ на юртата, традиционното жилище на този народ.

7. Това е много разпознаваем флаг, но неговата форма не е съвсем обикновена: тя не е правоъгълна, както повечето знамена, а триъгълна. На коя държава ли принадлежи?

Синият цвят по края обозначава мира, а червеният е традиционният за... Непал. Картинките пък символизират надеждата, че Непал ще съществува толкова дълго, колкото Слънцето и Луната. Триъгълно е, защото представлява опростена комбинация от символите на двете разклонения на династията Ран – предишни управници на страната.

8. Е, най-сетне по-лесен въпрос. Ще бъде невероятно, ако не познаете. На кого е този флаг?

Всъщност не се съмняваме, че знаете: просто смятаме, че знамето на Канада е красиво! Червено и бяло – националните цветове на Канада от 1921 г., а кленовият лист подчертава единството на приятелска нация. И знамето е символ на два океана, които мият бреговете на страната!

Снимки: Az-deteto.bg

Още любопитни неща за местата по света можете да прочетете тук!



Коментари
1 коментар

Милка , ,

Публикувано на 24.04.2022

Знам всички флагове ‼️

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град