зоокът

Начало | зоокът | Заради навременна реакция на граждани в Съединение спасиха бяло бебе-щъркелче

Заради навременна реакция на граждани в Съединение спасиха бяло бебе-щъркелче

Аз детето | 2020-06-02

Заради навременна реакция на граждани в Съединение спасиха бяло бебе-щъркелче

Малко бяло щъркелче, открито в безпомощно състояние, беше спасено благодарение на сигнал от гражданин и бързата реакция на служители на РИОСВ – Пловдив, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията, предава БТА. В събота граждани забелязали птицата, паднала в близост до щъркелово гнездо в кв. „Точиларци“, Съединение и веднага алармирали за това чрез тел. 112! Експерт на пловдивската екоинспекция приютил бебето птица в дома си и се е грижил за него през почивните дни, като благодарил на гражданите, че реагирали навременно и по правилния начин.

Днес малкото беше изпратено за лечение в Спасителния център за диви животни на СНЦ „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Там то ще бъде прегледано и за него ще се положат необходимите грижи по отглеждането му, а след укрепването му ще бъде върнато в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е защитен вид, включен в Закона за биологичното разнообразие. Човек, който намери такава птица в безпомощно състояние, е длъжен да уведоми най-близката Регионална инспекция по околна среда, държавно горско или държавно ловно стопанство в срок до три дни. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на тези птици.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град