зоокът

Начало | зоокът | Защо котките мъркат?

Защо котките мъркат?

Аз детето | 2017-12-29

Защо котките мъркат?

Любителите на котки и тези, които имат за домашен любимец котка, знаят, че често, когато се гушкаме с нея, галим я или я решим, тя издава един приятен и трептящ звук, който ние наричаме мъркане. Всички харесваме да чуваме този приятен звук, който нашият пухкав любимец издава, но защо всъщност го прави? Дали защото ни обича? Защото се чувства добре, когато е с нас и му обръщаме внимание или има друга причина? Учените зоолози, от много години се опитват да отговорят на този въпрос, но всъщност отговора получаваме от биоакустиката. Това е наука за звуците, които издават животните. Може да звучи разочароващо и обикновено за най-запалените любители на котките, но често нещата, на които приписваме фантастични особености, имат своето обикновено научно обяснение. Това обаче в никакъв случай не означава, че мъркането на котките е чак толкова обикновено. Четете и ще разберете защо!

Само допреди няколко години никой не е успявал да докаже защо точно котките мъркат. Очевидното наблюдение било, че те издават този прекрасен звук, когато са доволни и се чувстват добре. Това обаче невинаги е така. Котките мъркат и по няколко други причини.

Котките мъркат, за да създадат връзка с малките си

Може и да ви се струва невероятно, но мъркането на майката котка е от жизненоважно значение. Малките котенца се раждат глухи и слепи и единственото, което могат да усетят от външния свят е майчиното мъркане. Това за тях на практика е първият опит с живота. Това е първият звук, който им създава усещането за дом, топлина и защита.

Мъркане от глад

Може и да не ви се вярва, но в краен случай вашите любимци могат да мъркат, когато са гладни. Ако мяукането, драскането и всички други сигнали, които те са ви показали с призива „Време е за хапването ми!“ не са дали ефект, те започват да мъркат, защото смятат, че това вече трябва да привлече вниманието ви. Освен това са свикнали, като бебета, както вече казахме, майка им да общува с тях чрез мъркане и да им показва къде е храната и че има достатъчно за всички. Затова и те понякога се опитват да ви подскажат, че са гладни чрез мъркане.

Мъркане от удоволствие

Котките управляват гласните си връзки, свиват и разпускат ларинкса и диафрагмените мускули. Звуците, които издават, са между 25 и 150 Hz. Мъркането не коства никакви усилия на котката, затова, за разлика от човека, за нея не е проблем да мърка, докато диша..
Котката започва усилено да мърка, когато я галите или храните, което й доставя неимоверно удоволствие. Едновременно със звуците, тя започва да „меси“ с лапички – във въздуха, върху някаква тъкан или върху вас самите.

Не всички котки издават този звук

Първоначално се смята, че само домашните котки мъркат, но впоследствие става ясно, че и други представители на котешкото подсемейство Felinae – рисовете, гепардите и пумите – също мъркат, за разлика от братовчедите им от подсемейство Pantherinae – лъвовете, леопардите, ягуарите и тигрите. Подезичната кост, която се намира в гърлото и служи като своеобразна опора на ларинкса, е причината за тази разлика между двете подсемейства. При мъркащите котки тази кост е твърда, докато при големите котки тя е по-мека и гъвкава, което им позволява да ръмжат и да надават рев, но не и да мъркат. Те могат да издават подобен звук, но само при издишване, за разлика от по-малките котки, които мъркат през целия дихателен цикъл.

Вижте още:
Защо котките имат мустаци?
Пясъчните котки изглеждат като котенца през целия си живот

Снимка: TeamK/pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град