зоокът

Начало | зоокът | Защо козината на скунксовете е оцветена в черно и бяло?

Защо козината на скунксовете е оцветена в черно и бяло?

Аз детето | 2017-11-29

Защо козината на скунксовете е оцветена в черно и бяло?

Макар и имащи славата на „смрадливи“ животинки, скунксовете изглеждат много красиви и определено се забелязват отдалеч. Но защо са решили да имат такава окраска, все пак ако ние миришехме така, нямаше да се показваме наляво и надясно, а щяхме да се скрием някъде от срам или поне да сме по-незабележими, нали така? За да разберем тези „смръдльовци“ ще трябва да разберем и защо повечето други горски животни са „избрали“ да изглеждат много по-обикновено и с не толкова ярки цветове. А също и да научим повече за тези скунксове.

Скунксът е всеяден бозайник и обитава почти цяла Северна Америка, поради това е и едно от най-известните животни в САЩ и Канада. Макар и известен с неприятната си и силна миризма, той често се гледа и като домашен любимец в повечето щати на САЩ, както и в Германия, Нидерландия и Англия. Голям е колкото едър пор. На цвят е черен с две надлъжни бели ивици на гърба, които започват от белия триъгълник на главата и се срещат при опашката, също така има бяла черта на челото и черно-бяла опашка. Главата му е малка с малки уши. Краката на скункса са с къси ципести палци и големи нокти, които му служат за ровене и набавяне на храна. Дължината на тялото му варира от 57,5 до 80 см, опашката е от 17 до 31 см. Активен е нощем, а през деня спи.

Скунксът е всеяден, храни се както с месо, така и с растения, менюто му включва насекоми, малки бозайници, риба, ракообразни, плодове, орехи, листа, треви и мърша. С късите си набити крака той не може да бяга много бързо и поради тази причина има уникална защитна система. Когато бъде нападнат най-напред се опитва да избяга, ако не успее, вдига опашка и обръща гръб към нападащия, като изпръсква нападателя със силно миришеща секреция. Тя не само вони, но може и да ужили противника.
Скунксът се среща в естествени среди като гори, пасища, ливади и близо до водоеми. Живее в изоставени дупки или хралупи в дърветата, много рядко копае сам дупките си. В северните части на ареалите (местата) му за живеене този вид спи зимен сън, като мъжките индивиди спят по-малко от женските.

А сега да се върнем на основния въпрос: другите животни имат по-скромни цветове, защото това им помага да се слеят със средата, в която живеят и на практика да станат невидими и да са незабележими за враговете си. Скунксовете от друга страна са съвсем различни – както разбрахме, те ядат и месо, което ги прави хищници, които нямат нужда да се страхуват. По-скоро другите животни се страхуват от тях. Тези отличителни черни и бели цветове показват точно това – „не ме нападайте, защото съм страшен и не ме е страх от вас, затова съм и толкова красив“. Както разбрахте, скунксът има и невероятно силна и миришеща система за защита, затова ако иска може и да е блестящ с розови перли по себе си и няма да му пука как изглежда и колко се забелязва.

Снимка: sxc.hu

Прочетете още и за:
Пандите са най-застрашените животни
Защо животните имат опашки?
Коалата – малката „плюшена“ играчка на семейство торбести



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град