зоокът

Начало | зоокът | Защо не всички животни стават за домашни любимци?

Защо не всички животни стават за домашни любимци?

Аз детето | 2018-07-27

Защо не всички животни стават за домашни любимци?

Пригответе се, защото сега ще впрегнем нашите суперспособности и ще познаем нещо за вас. Вие... вие... имате домашен любимец! Не познахме! Е, жалко, но пък вероятността да го направим беше повече от 80 процента, защото милиони деца по света си имат. Енергично куче, пухкаво коте, красива рибка, забавна костенурка, защо пък не и морско свинче или дори гущер! Списъкът с възможните домашни любимци е много, много дълъг. Но не си мислете, че в него са включени всички животни. Ако като нас мечтаете да имате жираф, алигатор или полярна мечка – то това е мечта, която е малко вероятно да се сбъдне. Да, и ние смятаме, че би било прекрасно да имаме някое от тези страхотни животни у дома, но просто не може. И зад тази забрана стои доста важна и интересна причина!

Учените вярват, че човешките същества първо са започнали да обучават определени животни, за да бъдат използвани като спътници, работници и източници на храна преди повече от 11 000 години. Те наричат този процес опитомяване. Само определени животни, включително кучета, котки, свине, коне, овце, кози, пилета и крави, са успешно опитомени по целия свят. Експертите смятат, че животните трябва да отговарят на шест критерия, за да бъдат успешно опитомени:

  • Домашните животни трябва да могат да намерят достатъчно храна в близост до населените места. Придирчиви животинки, които изискват специализирани източници на храна, няма да стават за домашни любимци.
  • Домашните животни трябва да растат бързо. Тъй като човешките същества имат ограничен живот, те няма да искат да губят много време за хранене и грижи за всяко животно, което отнема десетилетие или повече, за да достигне зрялост.
  • Домашните животни трябва да могат да се размножават в плен. Животните, които изискват специални територии или ритуали по ухажване, рядко стават за добри домашни любимци.
  • Домашните животни трябва по природа да бъдат нежни. Кравите и овцете са добри примери за животни, които обикновено са послушни. Вълците и зебрите, от друга страна, са склонни да бъдат агресивни по природа и по този начин не са добри кандидати за опитомяване.
  • Домашните животни не трябва да са много страхливи. Елените, например, са склонни да се паникьосват и бягат, когато се страхуват. Заради това не е най-подходящото животно за човека. Овцете, от друга страна, могат лесно да се уплашат, но също имат и инстинкт, който ги държи заедно в стадата.
  • Домашните животни трябва да признават силен лидер. С изключение на котките, повечето домашни животни са склонни да приемат човека за свои водач.

Тези фактори обясняват, в по-голямата си част, защо ние хората сме склонни да задържаме като домашни любимци животните с които сме запознати. Те също така обясняват защо някои животни, като лъвове, кенгуру, крокодили обикновено не могат да бъдат гледани у дома. Разбира се, от време на време може да чуете за някой с много уникален домашен любимец, като например лисица или елен. Съществуването на отделни екзотични домашни любимци обаче не променя факта, че тези видове не са добри кандидати за широко разпространено опитомяване. Докато екзотичните домашни любимци може да изглеждат така, сякаш биха били забавни, те изискват много повече грижи, което може да бъде доста скъпо.

Те също могат да бъдат опасни, тъй като дори опитомените животни могат да запазят някои от дивите си инстинкти и да застрашат живота ви. Въпреки че може да изглежда, че би било забавно да имаш полярна мечка като домашен любимец, най-вероятно няма да искаш в къщата ти да е студено, но мечката ще има нужда от това. Вероятно и миризмата на риба с която трябва да я храните често ще бъде ужасна. Затова в крайна сметка, по-добре е да се придържате към куче или котка!

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град