Космос

Начало | Космос | Защо понякога Луната изглежда оранжева?

Защо понякога Луната изглежда оранжева?

Мирела Любенова | 2019-02-13

Защо понякога Луната изглежда оранжева?

Чували ли сте някой да твърди, че Луната е направена от сирене? Вероятно ви звучи като абсурдна и забавна идея, но ако сте виждали естествения спътник в различни цветове, може да започнете да вярвате, че има някаква истина в това цялото „направено от сирене“ нещо. Например, понякога Луната изглежда бяла, а в други случаи е по-жълта или дори оранжева. Ако е направена от сирене, можете да обясните тези различни цветове по видове сирене: моцарела за бяло, камембер за жълто и чедър за оранжево! Преди обаче да сте хванали филиите с хляб или да се притеснявате, че астронавтите ще направят това и следващия път ще изядат Луната – не се притеснявайте! Луната НЕ е направена от сирене. Как тогава обаче се обясняват различните цветове? Защо се появяват различни цветове по различно време? Дали няма някое извънземно на Луната, което сменя крушки между фазите? Това определено също не е, да не говорим и че реално Луната изобщо никога не променя цвета си! Ама как тогава изглежда различно? Сега ще разберете!

Различните цветове, които виждаме от време на време, са резултат от нашия конкретен ъгъл на гледане, заедно със състава на земната атмосфера. Отнема около месец, за да може Луната да измине целия път около Земята. В същото време, когато Луната се движи около Земята, Земята се върти по оста си и Земята и Луната заедно се движат около Слънцето. Цялото това небесно движение се дължи на факта, че Луната всяка нощ преминава по различни пътища по небето. Може да сте забелязали, че най-вероятно ще видите блестяща оранжева Луна, когато виси ниско в небето, близо до хоризонта. Това е защото виждате Луната през много повече от земната атмосфера, отколкото когато я виждате високо в небето. Земната атмосфера е като сфера от газове, които заобикалят планетата. Когато погледнете право в нощното небе Луната, вие реално я гледате през тънка ивица от атмосфера, която се простира само на малка част от разстоянието до естествения спътник на Земята.

Когато естественият спътник на планетата ни се намира ниско в небето близо до хоризонта, вие я виждате през много по-дебел слой от земната атмосфера. Защо това е от значение? Атмосферата на Земята е пълна с всякакви частици, които поглъщат и разсейват светлината. Тези атмосферни частици разпръскват по-къси дължини на светлината повече от по-дългите дължини на вълните. Оранжевата и червената светлина, които имат по-дълги дължини на вълните преминават през атмосферата, докато по-късите дължини на светлината, като синьото, се разпръскват.

Ето защо Луната – и Слънцето! – изглеждат оранжеви или червени, когато са по-близо до хоризонта. Тогава тяхната светлина трябва да премине през голямо количество атмосфера, за да стигне до очите ви. Но какво да кажем за онези времена, когато сте видели „портокалова“ Луна по-високо в небето? Ако някога сте виждали оранжева Луна високо в небето, атмосферата все още е причината тя да е оранжева. В някои райони атмосферата може да бъде изпълнена със замърсяване на въздуха, прах и дори дим от горски пожари. Тези частици разсейват светлината по същия начин, както е описано по-горе, което води до оранжев или червен цвят на Луната високо в небето.

Снимка: Az-deteto.bg

Луната може да е и още по-интересна, само прочетете:
Девет невероятни факта за Луната
Защо Луната се вижда и през деня?
Защо Луната има различни форми?
Какво точно прави Луната?
Знаете ли как да направите красива нощна снимка на Луната? Има няколко трикчета!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град