Vip интервю

Начало | Vip интервю | Защо шахът не е цветен?

Защо шахът не е цветен?

Вергиния Генова | 2010-11-08

Защо шахът не е цветен?

Интервю с Мария Велчева – преподавател по шахмат

Мария Велчева играе шах от 6 годишна и вече повече от 20 години е активен състезател с много участия на световни първенства и олимпиади. Най-големият й успех е европейската титла за девойки преди време.
Сега тя се занимава с това да научи колкото се може повече деца да играят шах, защото тази игра е хем забавна, хем помага на децата да мислят по-логично, по-бързо и да са винаги една крачка преди събитията.
Ето какво сподели тя за читателите на www.az-deteto.bg. Като напълно ни увери, че всеки, който иска може да се научи да играе шах, а който е по-упорит може и да започне да печели шахматни турнири.
Разберете как от самата Мария Велчева.

Всяко дете ли може да се научи да играе шах?
Разбира се, всяко дете може да се научи да играе шах. Правилата не са особено трудни. Характерно при шаха е, че той става много по-интересен и по-сложен с по-задълбоченото му изучаване. Така че, трудното при него е не овладяването на правилата, а качественият напредък.

Може ли шахът да стане малко по-интересен?
В последните години се прави много за по-интересния и зрелищен начин, по който да се представи шахматът. През 2009 година пред Народния театър „Иван Вазов” бе построена огромна конструкция, в която се проведе силен шахматен турнир, като в един от дните в него играха младите български шахматни надежди. Може да си представите каква емоция бе за малките подобна изява. Бяха гледани от стотици хора разхождащи се в съботния ден.
Но искам и да добавя, че  шахматът е достатъчно интересен за всеки навлязъл в дълбините му, и който започне да се занимава с него бързо ще усети неговото очарование.

Защо шахът не се играе с цветни фигури?
Да си призная честно, никога не съм се замисляла по този въпрос. Но... шахматът е игра на концентрацията и не бива да се допуска излишно разсейване. В шахмата се търси хармонията и красотата в силата на изиграните ходове, а не във външните белези и цветове на фигурите.

Сигурно сте виждали шахматни дъски и фигури направени от различни материали, кой е бил най-интересният за Вас?
Да, аз самата имам колекция от различни шахове по размер, форма и материал, от който са направени. Те са по-скоро сувенирни и любими са ми кристалните. Но традиционно се играе с дървени фигури. Те са и най-удобни и практични.

Трудно ли се става гросмайстор?
Да станеш гросмайстор е свързано с тотално себеотдаване на шахмата, коства дълги години упорит труд. Както във всяка една професия, така и тук до достигането на най-високото стъпало в йерархията трябва да се положи колосален труд.

Пожелайте нещо на малките читатели на Аз-детето.
Пожелавам да са здрави, умни, да се радват на игрите, но да изпитват удоволствие и от уроците.
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град