спорт

Начало | спорт | Зимата ще дойде – да приготвим кънките!

Зимата ще дойде – да приготвим кънките!

Аз детето | 2018-11-28

Зимата ще дойде – да приготвим кънките!

Зимата е още далече, но все пак идва. А в разгара ѝ винаги има нещо прекрасно! Макар и да е доста студено, никой не може да остане безразличен пред пухкавия бял снежец, който сякаш с вълшебна пръчица е покрил всичко наоколо и ни приканва за игра. Другото, което можем да направим само през зимата е да си сложим ските или сноуборда и да се впуснем в снежни приключения или поне да започнем да се учим да ги караме и след това да се пробваме с приключенията. И ако тези две неща изискват далеч повече тренировки и време, то винаги можем да покараме кънки, които обещават не по-малко забавно прекарано време.

Вярно че и в останалото време на годината можем да караме кънки във зали и места с изкуствен лед, но сами знаем, че няма нищо по-хубаво, когато правиш същото на открито например на езерото „Ариана“ в София или на други подобни места. Сигурно поне веднъж сте гледали невероятните фигуристи по телевизията, които се пързалят така, че всичко прилича по-скоро на танц, но дали сте опитвали сами да се „пуснете“ на пързалката? Естествено няма веднага да започнете да се въртите в кръг на един крак или да правите пируети, но дори само лекото каране също е забавно след като го научиш веднъж. За всички вас, на които тепърва тази зима предстои да се впуснете смело в забавлението на леда имаме няколко важни съвета!

1. Преди да започнете най-важното е да изберете мястото. Както казахме ние обичаме и смятаме за най-подходяща ледената пързалка, в която всяка зима се преобразува езерото „Ариана“. Но също толкова подходящи са и малките ледени пързалки, които има в доста от моловете, тъй като са специално направени само за деца.
2. Задължително си доведете и компания, по възможност с опит в карането на кънки. С тях освен че ще е по-забавно, те ще ви подкрепят, за да не падате толкова често. При един начинаещ кънкьор това е неизбежно.
3. Подберете подходящите дрехи – те трябва да бъдат достатъчно свободни, за да не пречат на движенията ви, но естествено не трябва и да се влачат след вас. Панталоните не трябва да бъдат много дълги, за да не се спънете от тях, а шалът трябва да стои само около врата ви. Не забравяйте и шапката и ръкавиците! Особено ръкавиците, когато трябва да се изправяте от леда и да се подпирате на ръце ще съжалите, ако нямате ръкавици – става доста студено.
4. Кънките също трябва да са ви удобни – дори и да са просто под наем, не се страхувайте да кажете, че тези са ви твърде големи или твърде малки. В никакъв случай не трябва да ви убиват или да ви хлопат и хората, които отговарят за пързалките много добре знаят това.
5. След като сте готови с цялата екипировка е време и да отидете на леда. Първото основно правило е да отидете смели на пързалката. Изобщо не мислете дали и как ще паднете. Това е съвета на всички онези страхотни фигуристи, които гледаме на олимпиадите и всички останали състезания. За начало можете да се държите за оградата на пързалката или за опитния приятел, който е с вас. Другото важно нещо е да не се притеснявате от това кой ви гледа или казва нещо за вас, ако изобщо има някой, който да ви обръща внимание. Дори и да има такива, и те не са се родили с кънки на краката, и те са започнали така.
6. За да започнете да се пързаляте краката ви трябва да бъдат заедно, успоредни, да не стоите разкрачени или пък с единия крак пред другия. Постойте така малко без да мърдате, за да се отпуснете на леда. След това внимателно започнете да се плъзгате. Технологията е проста: плъзгате единия крак леко напред и другия веднага след него. Плъзгате десния крак леко наляво и напред, а левия – леко надясно и напред и така повтаряте движението. Неусетно ще разберете в един миг, че вие вече карате кънки!


Разбира се отначало е нормално да падате понякога, но в никакъв случай не се притеснявайте и не се страхувайте излишно. Ако се движите по начина, който ви описахме, паданията ще са съвсем леки. Ако пък имате приятел, то той ще е готов да ви задържи във всеки момент. А може и сестра, брат или родител. Опитайте – далеч не е толкова трудно, колкото изглежда! Не се колебайте да карате кънки на лед. Това ще ви донесе много положителни емоции и ползи за здравето – ще развиете правилна стойка, движенията ви ще станат по-плавни и премерени, а и както знаете движението е полезно за всяка една част от тялото, че даже и за мозъка.

Вижте още:
Нещо интересно за кънките на лед



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град