Космос

Начало | Космос | Знаехте ли, че ядрото на планетата Земя е пълно със злато?

Знаехте ли, че ядрото на планетата Земя е пълно със злато?

Аз детето | 2018-09-13

Знаехте ли, че ядрото на планетата Земя е пълно със злато?

Казвали сме го веднъж, а може би два пъти и сега ще го кажем още веднъж – нашата планета е удивителна. Тя ни предлага идеалните условия за живот като в същото време крие от нас и много тайни, някои от които все още не са разкрити. Други пък са познати само на малка част от хората, а би било хубаво да знаем повече за нашата невероятна планета. Така може би дори ще имаме желанието да я пазим повече. Понеже знаем, че отдавна вече бъдещето ѝ е във вашите ръце и че вие сте едни малки любознателни личности, сега споделяме с вас няколко много интересни факти за планетата Земя, които не всеки е успял да научи. Така например знаехте ли, че дълбоко под краката ви се крие цяло златно съкровище. При това то не е заровено там от пирати или пазено от някой дракон. То е там благодарение на планетата. Може и да ви е трудно да повярвате, но истината е, че 99% от златото на планетата ни се намира в ядрото. Това се дължи на факта, че в самото си създаване планетата ни е била в нещо като течно състояние и ядрото се е оформило първо. Още по-впечатляващото е, че цялото злато, което намираме ние хората е дошло на повърхността преди милиони години. Останалото все още си стои добре пазено в горещото ядро.

Шашнахме ли ви вече? Не бързайте, защото фактите тепърва започват. При това те няма да са за планетата, а за цялата Слънчева система, която е просто удивителна. Всеки е учил или чел за Слънчевата система и в най-лошия случай поне знае кои са планетите в нея. Учените обаче постоянно откриват нови и нови факти относно нашия дом в Галактиката, а някои от тях са доста изненадващи.

Атмосфера от 100% кислород, която не става за дишане

Ганимед е най-голямата луна в Слънчевата система, а размерите му са сходни с тези на Марс. Освен това Ганимед разполага и със свое магнитно поле и най-вероятно има глобален подземен океан от течна вода. Перлата в короната от интересни факти за този спътник е, че има атмосфера от 100% кислород, която обаче не става за дишане. Защо това е така? Заради почти липсващото атмосферно налягане – ако свалите скафандъра си там, просто няма да може да вдишате от иначе наличния кислород. Въпреки това, Ганимед е един от най-любопитните и подходящи за колонизация обекти в нашата Слънчева система.

Един ден е по-дълъг от една година на Венера

Венера е най-близката до Земята планета, има атмосфера и сходни размери, заради които тя е наричана и „Сестрата на Земята“. Теоретично, планетата се намира в зоната, годна за живот, но плътната ѝ атмосфера и парников ефект са я превърнали в най-негостоприемното за живот място – Венера е най-горещата планета, а бързите ветрове, киселинните дъждове и вулканични изригвания са ежедневие. По-малко известен обаче е фактът, че един ден на Венера трае 243 земни дни, а една година – 224,7 земни дни. Освен това, вместо от от запад на изток, Венера се върти от изток на запад. Причината за тази странност най-вероятно е сблъсък с планета или комета в зората на Слънчевата система. Друга любопитна подробност е, че Венера е в синхрон със Земята – тя винаги е обърната с една и съща страна към Земята, когато двете планети се намират възможно най-близко по техните орбити.

Меркурий се смалява

Първата планета в Слънчевата ни система изглежда доста скучна – тя почти няма атмосфера, а на сивата ѝ повърхност едва ли има какъвто и да е живот. Истината обаче е, че около Меркурий има доста любопитни и странни факти, най-интересният от които е, че планетата се смалява. Това се дължи на изстиващото ѝ ядро, като за последните 4 милиарда години диаметърът на планетата се е смалил с 14,48 километра. Това не е много, но процесът по смаляване продължава. В следствие на това на Меркурий все още има земетресения, а по повърхността се образуват стръмнини.

Луните и водата на Земята

Една от най-големите заблуди е, че Земята има само една луна. Всъщност нашата планета има поне 3 естествени спътника. Естествено – никой от тях няма размерите на Луната и в повечето случаи те са невидими с просто око. Другите земни луни са астероида Круитни, 2016 HO3 и J002E2. Що се отнася до водата, то Земята не е тялото в Слънчевата система с най-много вода в течна форма. Тази чест се пада на юпитеровата луна Европа, под чиято повърхност се намира глобален океан от течна вода, чийто обем е над 3 пъти по-голям от всички морета и океани на Земята.

Картинка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град