интересно

Начало | интересно | Знаете ли, че можете да посетите най-известните и интересни места в света... без да излизате от вкъщи

Знаете ли, че можете да посетите най-известните и интересни места в света... без да излизате от вкъщи

Аз детето | 2018-03-28

Знаете ли, че можете да посетите най-известните и интересни места в света... без да излизате от вкъщи

Нашият свят е пълен с вълнуващи места – от истински чудеса, създадени от природата до интересни шедьоври, направени от човешка ръка. Всяко кътче на нашата планета е наистина уникално! За съжаление често нямаме тази възможност не за друго, а защото просто няма как да ни стигне цял живот, за да отидем и да видим всички тези прекрасни неща, които заслужават нашето внимание. А пък и доста от тях са достъпни само за хора, отлично подготвени за наистина екстремни ситуации. Малко хора могат да се насладят на безкрайната шир от ледове на Антарктида или да видят залеза на слънцето от височината на Еверест и особено пък да се любуват на нашата планета видяна от съвсем различен ъгъл от малкото прозорче на Международната космическа станция. Но наистина ли това е толкова неосъществимо? Не съвсем! Нали знаете, че в интернет могат да се намерят много неща за... много неща...

Така например можете да посетите дори Космическата станция точно сега както си седите на компютъра и четете това. Няма да е точно на живо, както космонавтите, но пък пак можете да видите какво става там в момента, благодарение на интернет и чудото на уеб камерите. Само с едно кликване на мишката можете да се озовете почти навсякъде по света – с други думи, да видите какво става там в момента със собствените си очи. Защо не опитаме, макар и виртуално?

Международната космическа станция

Едно от най-големите постижения на човечеството несъмнено е изграждането и изстрелването на орбитални космически обекти. Така през 1961 година Юрий Гагарин е бил в състояние да направи невъзможното – да отиде в космоса. От този момент досега хората винаги се стремят да повторят този подвиг. Знаете ли, че около 2 500 сателита обикалят в околоземната орбита в момента. Най-големият от тях се нарича Международна космическа станция. Тя се движи около планетата от 1998 година досега и се използва за научна лаборатория изследваща космоса. В нея работят 6 човека, само си представете колко е трудно да попаднеш там, от всички хора с мечта за космоса се избират само 6, които могат да я постигнат. Но пък ние не бива да се отчайваме – макар да е трудно да попаднем там, хората са се погрижили за нас. Почти навсякъде са сложили камери с висока резолюция чрез които можем да видим планетата Земя през очите на астронавтите, както и работата им и дори да слушаме това, което си казват.

Ако ви е интересно камерата можете да гледате тук.

Коралови рифове

Те са едни от шедьоврите, за които природата не е пожалила нито времето си, нито „въображението“ си. Тези „гори на океана“ представляват убежище и място за живот на една четвърт от всички животни, обитаващи океаните. Най-големият и известен риф е Големият бариерен риф, който съществува от много, много години. За съжаление рифовете често са опасни и определено там не пускат деца да ги гледат отблизо, затова пък можете да се насладите на красотата им оттук, благодарение на известния телевизионен канал Explore, откъдето, знаете ли, дори изпращат водолази от време на време, за да видят дали с камерата всичко е наред.

Антарктида

Нали ви казахме, че те са навсякъде? Има камера дори тук при огромните ледове, които до неотдавна са били недостъпни за който и да е човек. Наричана още „шестия континент“, това е най-интересната, но и най-недостъпна част от планетата Земя. Да, обаче пък имаме камера, тя се намира на територията на изследователската база на Антарктида, където персонала варира от 10 до 100 души. Сигурни сме, че знаете много неща за тази част от планетата, нали? Там има пингвини или пък бяха бели мечки... Отворете камерата и ще видите! Знаете ли, че Антарктида е единственият континент, който не принадлежи на нито една държава, а е континент за международно сътрудничество. Истинските стопани на континента са изследователите от различни страни. Антарктида няма коренно население и се намира под юрисдикцията на Антарктическия съюз, който изисква грижливо отношение към земята и нейните ресурси, а също така и използването им само за мирни научни цели.

Панди

Това не е точно кътче от нашата планета, но пък определено е нейн шедьовър. Можете спокойно да станете част от живота на няколко от най-известните черно-бели мечки в света. Тук ще се запознаете с Лун и Янг и техните бебета, родени миналата пролет, които обичат да си похапват бамбук, да си играят и най-вече да правят толкова смешни неща. При това в този резерват в Китай има и още 100 панди, които ще виждате от време на време.  Знаем, че в интернет изобилства с клипчета на панди, но си е друго да знаеш, че ги гледаш на живо и те правят точно това, което си искат без да са снимани специално.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град