Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли къде живеят кожестите костенурки?

Знаете ли къде живеят кожестите костенурки?

Аз детето | 2021-07-14

Знаете ли къде живеят кожестите костенурки?

Преди няколко дни се разхождахме по плажа. Добре де... гледахме клипче в интернет, което беше снимано все едно се разхождахме по плажа... И чухме един тъничък гласец, който каза „Давайте, банда!“. По-вероятно е това да се е случило във въображението ни, но все пак е факт, че на клипчето десетки мънички костенурки започнаха да тичат по плажа устремено към морето. Сигурно и вие сте виждали подобни клипчета. Цял куп от най-мъничките костенурки, които сте виждали целеустремено тичат към водата и след това изчезват под нея.

Познати на учените като Dermochelys coriacea, тези сладури всъщност са известни като най-големите костенурки на планетата Земя. Ако ви е трудно да прочетете латинското име, можете просто да ги запомните и като кожести костенурки. Няма да повярвате, но тези мънички създания, колкото фигурка от шоколадово яйце, порастват до 10 метра дължина и тегло от 907 килограма. Разбира се това са най-големите рекордьори от тях. Повечето кожести костенурки са между 1,2 и 1,8 метра и 295-499 килограма. Името си пък са получили заради интересната си черупка. За разлика от другите костенурки, които знаете, имат солидна и твърда черупка, която е направена от здрави кости, при тези тук тя е просто тънък, но здрав слой от кожа. Това е така, защото те прекарват по-голямата част от живота си във водата и трябва да могат да плуват бързо. Ако имаха по-солидна черупка тя щеше много да им пречи.

Другото уникално при тези животни е, че въпреки внушителния си размер те въобще не са опасни. Единственото, което ядат са медузите, защото челюстите им са доста деликатни. Понякога обаче разнообразяват диетата си и с водорасли и сепии. До тук обаче уникалните черти на тези костенурки не свършват. За разлика от другите видове, те са способни да оцеляват в студените води на Аляска, Лабрадор и Исландия. Има данни, че кожестата костенурка може да поддържа температура на тялото до 18oC по-висока от тази на водата. Една от хипотезите за описване на това явление е, задържането на топлина от мускулно съкращение.

Ако искате да срещнете такива костенурки, то знайте, че те с разпространени в океаните по целия свят. Атлантическия, Тихия и Индийския океан от Лабрадор, Исландия, Британските острови, Норвегия и Аляска до Аржентина, Чили, Австралия и нос Добра надежда. Навлизат също и в Средиземно море. Наблюдават се ежегодни миграции от Карибско море до атлантическото крайбрежие на Обединеното кралство, следвайки Гълфстрийм.

За съжаление обаче през последните години учените са установили, че кожестите костенурки намаляват. Ето защо в САЩ и Канада те са обявени и за застрашен от изчезване вид. Учените посочват замърсяването на водата като основна заплаха за тези уникални животни. По-специално, найлоновите торбички са голям проблем за създанията, защото често ги мислят за медузи и ги изяждат.

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град