интересно

Начало | интересно | Знаете ли как да използвате клечки, за да се храните с тях?

Знаете ли как да използвате клечки, за да се храните с тях?

Аз детето | 2019-07-22

Знаете ли как да използвате клечки, за да се храните с тях?

Ако някога сте били в китайски или японски ресторант със сигурност поне веднъж ви се е налагало да обяснявате на сервитьорите, че ще трябва да ви донесат вилица. Защо ли? Защото не можете да използвате този уникален набор от прибори, който са ви донесли. Никой не се справя с тях от първия път! И естествено, че имаме предвид дългите традиционни дървени клечки, които тези култури използват, за да се хранят. Пръчките се използват в Китай, Япония, Корея и Виетнам, а също са популярни и в Тибет, Непал, Тайланд, Лаос и Бирма. И докато за хората от тези страни всичко е ясно, за нас европейците тези клечки са странен и особен начин да се храниш.

Но разбереш ли веднъж как – е много лесно и дори приятно. Клечките са предназначени да бъдат държани от доминиращата ръка и да се използват за вземане на храна. Това може да отнеме малко практика, но стига да иска човек се учи да ги използва за нула време и накрая често го намира дори за по-удобно и забравя за вилицата. В Китай пръчките се наричат „куайзи“ – дума съставена от две други думи, които означават „бързо“ и „бамбук“. При това тези прибори за хранене са на повече от 5 хиляди години. Например чифт бронзови пръчици от 1200 г. пр. Хр. е намерен в Китай. Експертите смятат, че най-ранните пръчици за хранене вероятно са били използвани за готвене.

Друго интересно е, че поради популярността на пръчиците, много китайски и японски ястия съдържат храни, които се приготвят с продукти, които могат да се режат на парченца. Това помага на тези, които използват клечки за хранене, лесно да вземат парчета храна. Можете ли да си представите как се опитвате да вземете хамбургер с пръчици? Това вероятно няма да е много лесно! И така, как всъщност да ядеш с пръчици? Има много онлайн видеоклипове, които да ви покажат точно как, но същността е следната: задръжте две пръчки, както бихте държали молив. Използвайте показалеца си, за да контролирате движението на горната пръчица. Само една пръчица се движи, докато другата остава плътно на място с помощта на палеца. Захванете храната, като натискате показалеца надолу. Когато имате добра хватка на храната си, преместете я към устата си. Не притискайте прекалено силно, защото бихте могли да накарате храната да падне от пръчиците!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град