Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Знаете ли как работи телефонът? Ние ще ви кажем!

Знаете ли как работи телефонът? Ние ще ви кажем!

Аз детето | 2018-01-04

Знаете ли как работи телефонът? Ние ще ви кажем!

Звън! Звън! Ало? Това дали ви е познато? Ама разбира се, че е! Все пак се случва всеки път, когато телефонът ви звъни, а в днешно време не се съмняваме, че той звъни много често. Родители, баби и дядовци и куп приятели ви се обаждат всеки ден. Независимо дали става въпрос за наземна линия с кабел или за мобилен телефон, всички ние обичаме да говорим по телефона. Обичаме да споделим нещо интересно, което ни се е случило или пък просто да се обадим на близък, за да го попитаме как се чувства днес. Особено в днешно време, когато телефоните ни са навсякъде с нас. Всички ние обаче ги приемаме за даденост, защото в края на краищата тази технология е с нас от много, много време!

Представете си обаче какво би било да живеете преди това време. Преди стотина и повече години възможностите за комуникация били доста ограничени. Ако е трябвало да кажете нещо важно на някого е трябвало или да му го кажете лично, или да му напишете писмо. И двете неща се случвали доста бавно. Днес обаче можете да изпратите чат, имейл или просто да се обадите веднага, когато се сетите за това нещо... И приятелят ви ще може да чуе това, което имате да му кажете веднага дори и да се намира на висок планински връх на другия край на света!

Има един човек, на когото трябва да благодарим за това! През 1876 година Александър Греъм Бел патентова първия в света телефон! И знаете ли кое е най-изненадващото тук, че основната технология на телефоните не се е променила чак толкова през повече от 100-те си години на съществуване. Домашните телефони или наземните линии, както обикновено са известни от тогава до сега са много прости устройства, които в най-основната си част изискват само превключвател, говорител и микрофон. Разбира се, повечето наземни телефони имат различни други видове технологии, за да подобрят звука и производителността си. Така например в много офиси днес (включително и при нас) има наземни линии, които са свързани към телефонна мрежа чрез истински жици и кабели. Тези кабели са наистина необходими, защото те са връзката на телефона с така важната телефонна кутия отвън от която пък излизат още куп кабели, които са свързани с местната телефонна компания. В нейната сграда пък (там където отиват всички кабели) има компютърни системи, които свързват обаждането ни с човека, с когото искаме да говорим. Просто и много ефективно.

Въпреки че са включени много междинни стъпки по пътя, основната задача на телефона (дори и на смартфона ви, когато говорите по него) включва превръщането на гласа ви от звукови вълни в цифрови данни, които след това се предават по различни линии, докато достигнат до телефона на човека, с когото говорите. В телефона на получателя цифровите данни се преобразуват от високоговорителя обратно в звукови вълни, които разпознавате като гласа на човека, с когото говорите.

Сигурно е трудно да си го представите, но трябва да знаете, че в детството на родителите ви и общо взето в продължение на много години са били ползвани само телефони с кабели. Това означава, че ако сте искали да говорите с някого по телефона е можело да го направите само у дома, от дома на ваш приятел. Ако сте искали да кажете на някого нещо, когато сте навън е трябвало да търсите телефонна кабина, стига да имате подходящите монети, които да пуснете и да говорите оттам. Така че считайте се за късметлии, че сте родени в днешната модерна епоха, когато просто носите телефон в джоба си и можете да говорите навсякъде и по всяко време, защото знаете...

За разлика от наземните линии, мобилните телефони не са обвързани с физически кабели. С мобилен телефон можете свободно да пътувате и да се разхождате далеч от дома и да поддържате връзка с онези, които обичате. Въпреки че вероятно изглежда нормално да можете да останете свързани, независимо къде сте в днешния свят, границите на комуникацията са били много различни преди появата на мобилните телефони.

И така, как клетъчните телефони предават гласа ви на друг телефон без жици? Те го правят в ефира! На основно ниво, мобилните телефони са просто изключително сложни радиостанции. Сега може би ще си кажете ама как така, то има толкова много мобилни телефони, радиочестотите просто няма да стигнат за всички! Да, това е и вярно и не съвсем! Клетъчната система разделя областите на по-малки области, наречени клетки, които позволяват повторното използване на ограничен брой честоти в по-широка област. Когато броят на потребителите на мобилни телефони в дадена област се увеличава, мобилните оператори обикновено реагират, като изграждат повече клетъчни кули в тази област. Това позволява текущите клетки да бъдат допълнително подразделени, за да се подобри обхватът и услугата за всички потребители. С изобретяването на цифрови клетъчни телефони, радиотехнологията се максимизира чрез дигитализиране и компресиране на сигнална информация, за да се използват максимално честотите.

Днес модерният смартфон е миниатюрен компютър в ръката ви. За разлика от стария традиционен телефонен апарат, модерният смартфон съдържа невероятна и сложна технология, която ви позволява да направите много повече, отколкото просто да говорите с някого.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град