История

Начало | История | Знаете ли какво е номад?

Знаете ли какво е номад?

Аз детето | 2017-11-15

Знаете ли какво е номад?

Вие домошар ли сте? Ама не се обиждайте сега! Този въпрос не е обиден, това нито е лоша дума, нито вид хлебарка. Това е дума, която означава, че обичате да си седите предимно вкъщи на топло с вкусен топъл шоколад в ръце и да се наслаждавате на някоя интересна книга или пък просто да гледате какво става в света през прозореца. Обратно на това някои от вас сигурно обичат постоянно да са навън, да разглеждат различни неща, да ходят много и въобще използват дома само за спане и седене пред компютъра. Знаете ли, вие, които сте от втория тип може би дълбоко в себе си сте наследници на номадите. Всъщност знаете ли какво точно е номад?

Номадите са хора без фиксиран дом, които често пътуват от едно място на друго. Всъщност винаги пътуват и никога нямат купена къща или апартамент като вашите родители, баби и дядовци. Това обаче често се прави не защото много обичат екскурзиите, а заради промените в климата и търсенето на храна, вода и подходящо място на което да отглеждат добитъка си. Самата дума „номад“ идва от древногръцки и на практика означава „човек търсещ пасища“. Макар че може да ви изглежда странно, номадите съществуват от много отдавна и дори до ден-днешен има около 30-40 милиона души по света, които живеят така – местейки се от едно място на друго почти непрекъснато. Някои култури по света традиционно винаги са били номадски. В днешните индустриализирани държави обаче номадите са малко и раздалечени едни от други.

Номадите обикновено могат да бъдат разделени на три категории: ловци-събирачи, пасторални номади и перипатични номади. Ловците са най-старият тип номади. На практика те съществуват от началото на човешката история. Както подсказва името им, те се движат често в търсене на диви плодове, зеленчуци и животни, които се намират на различни места според сезоните. Най-впечатляващия факт тук, който трябва да запомните е, че всички хора са били такива преди около 10 000 години. Днес обаче почти не съществува такъв вид номади, защото селското стопанство е доста развито и няма нужда от непрекъснато движение.

От друга страна пасторалните номади отглеждат големи стада от животни. Тъй като животните изяждат цялата налична храна в определена област, пасторалните номади трябва да преместят стадата си – и самите себе си – в нови пасища, така че изчерпаните пасища да се възстановят и да израсне нова храна. Въпреки че нямат постоянни домове, пасторалните номади обикновено се придържат към определена област. В зависимост от размера на стадата им, обаче районът, който обикалят, може да бъде стотици, ако не и хиляди километри. Когато избират къде да живеят в продължение на няколко седмици до няколко месеца, те често издигат преносими къщи, наречени „юрти“.

Единственият вид номади, които вероятно ще намерите в индустриализираните нации, са перипетиците. Тези номади пътуват често, защото участват или работят в предприятия, като циркове, които пътуват от едно място на друго. Точно така – всички циркови артисти са един вид номади.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град