спорт

Начало | спорт | Знаете ли какво е задна ножица? А как се прави?

Знаете ли какво е задна ножица? А как се прави?

Аз детето | 2018-11-20

Знаете ли какво е задна ножица? А как се прави?

Обичате ли да ритате футбол с приятели? Неслучайно това е един от най-популярните спортове по целия свят. Той е забавен, приятен и развива много умения. Тези от вас пък, които тренират футбол отдавна вече са го разбрали. Усетили са и емоцията, която те завладява, когато вкараш печелившия гол по време на мач – независимо дали приятелски или по-професионален. Чувстваш се горд, щастлив и можеш да си сигурен, че умееш това и имаш талант. Защото можем да ви кажем, че топката във вратата в спорт като футбола не се вкарва никак лесно. Пък и може да е много вълнуващо. Само си представете: съотборниците ви тичат към вратата и правят идеалната атака, а вие се позиционирате в средата на терена с гръб към вратата. Тогава един от съотборниците ви създава такава ситуация, че вие да можете да вкарате зрелищен гол. И ви подава топката...

За съжаление пасът е висок. Всъщност топката лети малко над главата ви. Без да се замисляте обаче вие свивате гърба и се обръщате назад във въздуха. Тогава все още във въздуха кракът ви влиза в контакт с топката, ритате силно и топката без проблеми попада в противниковата врата. Тълпата избухва в аплодисменти, за да отпразнува победата ви в играта и невероятно зрелищния гол. Вероятно има много малко футболисти, които не са мечтали да направят подобен гол с удар, който често бива наричан задна ножица. Това е още по-впечатляващо дори и от хеттрик. Има само нещо специално в това да видиш как играч скача във въздуха и да успее да ритне топка, която е летяла над главата му.

Всъщност в момента се опитваме да опишем перфектния такъв удар, но по някакъв начин думите не успяват да предадат съвсем магията от това съчетание на красота и атлетичност. Наистина, малко играчи притежават уменията, които се изискват за изпълнение на задна ножица. Във футбола малко движения могат да се сравнят с този удар, защото са наистина редки. При опит за вкарване на топката във вратата често ставаме свидетели на човешка грешка, която обаче може да бъде коригирана от този невероятен удар.

След като разбрахте колко невероятен е този удар, не би трябвало да е изненада, че има спор за това кой е измислил задната ножица. Някои футболни историци твърдят, че Рамон Узага първи го е направил в мач през 1914 г. в Талкахуано, Чили. Други смятат, че това се е случило още през 1892 г. в Каллао, Перу, в мач срещу британски моряци. Дори легендарният бразилски нападател Леонидас твърди, че е изобретил този ход през 1932 г. Независимо кой е измислил задната ножица, това е специален момент от футбола в продължение на век. Когато играч успешно изпълни такъв удар пред вратата, за вратаря е почти невъзможно да спре удара. Защо? Учените твърдят, че това е заради физиката, участваща в удара. Тъй като тялото на играча е високо над земята и е наклонено нагоре краката удрят топката с много по-голяма засилка от нормалната, когато са на земята. Това позволява на крака да постигне инерция и увеличава своята ъглова скорост. Резултатът: силен удар, който изпраща топката към вратата по-бързо от нормалното. Само вратари с изключителни рефлекси могат да реагират достатъчно бързо, за да блокират такава топка.

Снимка: Pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град