Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли какво точно представлява периферното зрение?

Знаете ли какво точно представлява периферното зрение?

Аз детето | 2019-10-01

Знаете ли какво точно представлява периферното зрение?

Хайде да направим един опит още сега! Ще ви трябва и помощник – приятел или член на семейството, кажете му, че е кратко, но много интересно, за да го привлечете да ви помогне. Готови ли сте? Добре, тогава следвайте инструкциите внимателно. Застанете прави и гледайте право напред. Направихте ли го? Тогава сега помолете помощника си да застане от лявата или от дясната ви страна. Трябва да застане близо до вас, без да мърда. След това, докато и вие не мърдате кажете на приятеля си да вдигне няколко пръста нагоре, колко пръсти е по негов избор. Сега обърнете внимание... Виждате ли колко пръста са вдигнати? Много странно, нали, все пак човекът не е пред вас, а отстрани.

Е, това се нарича периферно зрение и вие току-що го използвахте по най-добрия начин. Вярвате или не периферното зрение ни помага всеки ден за много неща. Например забелязали ли сте, че когато ядем нещо невинаги гледаме в чинията си всеки път, когато си набождаме нещо, особено ако сме на семейна вечеря и си говорим. Е, това се случва благодарение на периферното ни зрение, то ни помага да виждаме храната пред нас достатъчно добре и без да гледаме право в нея. Когато гледате директно човек или предмет, вие използвате централното си зрение. Когато нещо е в централното ви зрение, можете да забележите много подробности за него. Ако е човек, можете да кажете дали е някой, когото познавате. Ако е обект, можете да видите неговата форма, размер, цвят и текстура.

Ако обаче нещо е отстрани, няма да можете да видите всички тези подробности. Разбира се, вероятно можете да кажете разликата между човек и кенгуру, като използвате периферното си зрение. Въпреки това може да не успеете да видите разликата между двама души например. Може дори да не различите кенгуру от коала. И въпреки това нито периферното зрение може без централното, нито обратното, за да виждаме света в пълната му цялост.

Как точно работи периферното зрение? Човешкото око съдържа милиони клетки. Клетките, които ви помагат да видите са два вида и се наричат пръчици и колбички. Колбичките са чувствителни към цвета. Те работят добре, когато има много светлина и съставят централното зрение. Периферното зрение пък използва пръчиците. Тези клетки са добри при улавянето на всяко движение. Опитайте! Накарайте помощника си отново да застане от едната ви страна и да се движи. Веднага го забелязвате, макар да не го гледате директно, а когато застане мирно – го виждате по-трудно, нали? Е, няма да получите по-добро доказателство за това, което ви казваме за двата вида клетки. Учените смятат, че периферното зрение е развито още при най-ранните хора, за да могат да забелязват хищниците, когато се опитват да се промъкнат до тях.

Случвало ли ви се е да видите тигър или мечка, които се опитват да се промъкнат покрай вас. Вероятно не! За щастие повечето хора нямат нужда да се притесняват много за хищниците днес. Вместо това е по-често периферното зрение да помага на хората да избягват да се натъкват на други хора при ходене, каране на колело или шофиране. Доброто периферно зрение казва на хората, когато друг предмет е в близост до тях или скоро ще бъде, което помага да се предотвратят злополуки и сблъсъци.

Знаете ли, че и други животни също имат периферно зрение точно като нас, а при някои дори е много по-добро. Така например козите могат да видят почти всичко ясно с периферното си зрение. Зениците им дават зрително поле от 340 градуса, а хамелеоните пък имат не само две зрителни полета.

Чували ли сте някога за „тунелно зрение“? Това е състояние, при което периферното зрение на човек е отслабено. Това може да бъде причинено от сътресение на мозъка, удар по окото и много други фактори. В много случаи лекарите могат да помогнат за предотвратяване на по-нататъшна загуба на зрение с очила или капки за очи. Затова се пазете и ако усетите, че нещо с периферното ви зрение не е наред, веднага отидете на лекар. То е наистина много полезно! Всъщност можели да се сетите за случаи в които то ви е помогнало? Избягахте ли от гепард? Или да се сблъскате с друго дете на детската площадка? Следващия път, когато забележите движение в ъгъла на окото си, не забравяйте колко полезно може да бъде периферното зрение. И помнете, че ако нямахме периферно зрение щяхме да виждаме света ето така, не изглежда много хубаво, нали?

Прочетете и още някои интересни неща за зрението:
Вижте как изглежда светът през погледа на някои от любимите ни животни
Защо някои хора имат нужда от очила?
Красивите сини очи не са точно сини...
Няколко интересни факта за цвета на очите
Най-сложният орган в човешкото тяло е окото



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град