Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли какво точно пропуска полупропускливата мембрана и къде да я намерите?

Знаете ли какво точно пропуска полупропускливата мембрана и къде да я намерите?

Аз детето | 2020-05-13

Знаете ли какво точно пропуска полупропускливата мембрана и къде да я намерите?

Няма как да не сте научили вече, независимо дали от училище или от нас, че всяко живо същество е съставено от клетки. Растенията в саксиите у дома, доматите в градината на баба и дядо, жирафите, кораловите рифове, дори и вие самите. Всички сме живи благодарение на тези мънички градивни елементи на живота. Не ги виждаме, защото са много малки, но те са в нас и около нас! Но можете ли да си представите, че клетките са изградени от още по-мънички структури? Днес ще научим за много важна част от клетката и една от тези структури. Това е полупропускливата мембрана!

Знаете ли какво точно представлява тази мембрана? Тя е много важна, защото е външният слой, който защитава всяка клетка. „Полупропусклив“ означава, че позволява на някои молекули да влизат или излизат от клетката и блокира други. Защо и как? Ще ви обясним с един необичаен, но доста ясен пример! Били ли сте някога на концерт или голямо спортно събитие? Ако е така, вероятно някой е проверил билета ви, преди да успеете да влезете. Ако не покажете билет – няма да ви пуснат. Мембраната върши подобна работа. Тя контролира какво влиза в клетката. Също така може да ограничи какво количество вещество да влиза. Това е доста важна работа, защото клетките ни трябва да бъдат снабдявани с кислород, но не и с вредни вещества например.

Всъщност мембраната е така фина, че само малки молекули кислород могат да минават свободно през нея. Ами по-големите молекули? Те разчитат на така наречените транспортни протеини. Генетичният код на клетката решава какво може и не може да премине през мембраната. Транспортните протеини преместват необходимите молекули през мембраната в клетката. Така например, когато молекулите на водата влизат в клетка, този процес се нарича осмоза. Той играе важна роля за поддържането на здравето на всички клетки. Осмозата и клетъчната мембрана помагат на живите същества да поддържат хомеостазата. Това е състояние на равновесие, при което могат да се осъществяват жизнените процеси.

В хомеостазата клетките могат да вършат важната си работа, като репликиране на ДНК. Когато човешкото тяло е извън хомеостаза, то дава признаци. Това може да включва висока температура или кръвна захар. Човешкото тяло има около 37,2 трилиона клетки. Всяка от тях има собствена полупропусклива мембрана. Просто си представете! Процесът на осмоза се случва във всяка от вашите клетки през цялото време. И това е само един от многото процеси, които се случват в тялото ви всеки ден. Вашите клетки растат, делят се и изпълняват своите задачи и всичко това без дори да го осъзнавате! Животът наистина зависи от тези малки, трудолюбиви структури.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град