Космос

Начало | Космос | Знаете ли колко голям е гигантският Магеланов телескоп?

Знаете ли колко голям е гигантският Магеланов телескоп?

Аз детето | 2018-11-21

Знаете ли колко голям е гигантският Магеланов телескоп?

Как е създаден Космосът? Има ли други планети като нашата Земя? Сами ли сме във вселената? От какво са направени звездите? Толкова много въпроси, които държат астрономите заети непрекъснато и които ни изгарят от любопитство. Въпроси, които карат човек още от самото му появяване на планетата да оглежда небето и да търси отговорите. Отначало с просто око, а след това с все по-сложни и технологични инструменти, та чак до днес. При това те непрекъснато напредват – вече имаме не само сателити, луноходи и роботи изпращани на Марс. Вече имаме не само телескопи и обсерватории – скоро, е не чак толкова скоро, но през 2025 ще бъде завършен и най-огромният телескоп строен някога на нашата Земя. Той ще бъде толкова голям, че създателите му твърдят, че ще може с него да се вижда до почти края на Космоса!

Гигантският Магеланов телескоп ще бъде един от няколкото нови революционни инструмента, които обещават да променят завинаги начина, по който астрономите виждат небето. Той ще е способен да коригира до голяма степен атмосферните смущения, които са много силни при наблюдения на обекти в Космоса от Земята. Според много експерти той дори ще заснема обектите с до 15 пъти по-добро качество от космическия телескоп Хъбъл, пред чието „око“ няма никаква атмосфера. Когато бъде завършен (надяваме се до 2025 г.), гигантският телескоп Магелан ще е висок колкото 22 етажна сграда и ще се намира в обсерваторията „Лас Кампанас“ в Чили. При това мястото съвсем не е избрано случайно. Обсерваторията се намира на височина от 3060 метра. Тази височина не е нито прекалено ниска, за да пречат атмосферните условия, нито много висока – за да затруднява логистиката и поддръжката. Освен това географското местоположение е уникално. Целогодишно там падат не повече от 100 мм дъждове, а влажността е постоянно около 15%. Вятърът през по-голямата част от времето е ориентиран от север, а температурата на въздуха варира между 15 и +25 градуса по Целзий. Казваме ви всичко това, защото може и да не подозирате, но подходящите атмосферни условия са едно от най-важните неща за добро наблюдение на Космоса.

Защо пък ще е гигантски този телескоп? Нима още не сме ви казали? Той ще се състои от общо седем огромни огледала подредени в конфигурация, която прилича на цветно венчелистче. Всяко от огледалата тежи около 17 тона, а цялото изключително инженерно съоръжение ще тежи поне 5000 тона! С такива впечатляващи характеристики, астрономите вярват, че огромният телескоп ще им позволи да уловят светлината, идваща от най-отдалечените части на вселената. Те също така смятат, че ще им помогне да идентифицират планетите, които обикалят около други звезди, някои от които могат да поддържат живота.

Преди да се случи всичко това, телескопът трябва да бъде завършен. И това означава, че седемте гигантски, ултрапрецизни огледала трябва да бъдат произведени в лабораторията за астрономически огледала на Ричард Ф. Карис в Университета на Аризона в Тусон. Първото от огледалата отне почти десетилетие, за да бъде направено. А второто ще бъде завършено след седем години. Учените, които правят огледалата, се надяват, че последните няколко огледала ще отнемат само около четири години. Може и да ви се струва, че това е твърде бавно, но тези огледала са едни от най-трудните за произвеждане в цялата човешка история. Те не само са огромни и тежки, но трябва да бъдат оформени с точност и полирани до една милионна част от милиметъра. Очевидно това не е лесна задача. Процесът започва с поставянето на 20 тона боросиликатни парчета стъкло, оформени като пчелна пита, която след това ще се върти три месеца в специална пещ, достигаща температури над 1148 градуса.

След като се получи основната форма на огледалото, то се подлага на бавен (в повечето случай на ръка) процес на оформяне и полиране. Огледалото е готово, само когато повърхността му е усъвършенствана до 20 нанометра – дебелината на една молекула на стъклото!

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град