История

Начало | История | Знаете ли колко стълби има Чичен Ица или какво е това?

Знаете ли колко стълби има Чичен Ица или какво е това?

Аз детето | 2019-03-06

Знаете ли колко стълби има Чичен Ица или какво е това?

Как следите времето? Имате ли календар на стената си? Какво ще кажете за часовника на китката си? Познавате ли някой, който използва календара на своя смартфон? Това са всички обичайни начини за измерване на времето днес. Предишните цивилизации обаче не са разполагали с инструментите, които използваме сега. Те не са могли само да погледнат часовника или да отворят календара на смартфона. Вместо това, древните народи са намерили други начини за измерване на времето. Подобно на много древни цивилизации, маите измерват времето, като обръщат голямо внимание на небето. Слънцето им казвало кое е времето от деня. Звездите им показвали пък сезона. Маите дори забелязали, че разстоянието между Земята и Слънцето се променяло през определено време и сезон.

Така тази древна цивилизация е направила своя уникален календар. При това той е различен не само от нашия, но и от повечето други древни календари. Една разлика е, че календарът на маите е бил кръгъл. Това е така, защото вярвали, че времето се движи в кръг, вместо в една линия. Календарът на маите също се различавал от другите древни календари и по броя на дните, които имал. Древният римски календар имал 304 дни. Китайският календар имал между 353 и 385. Календарът на маите е имал 365 дни в годината, точно като нашия! Знаете ли, всъщност ние винаги сме искали да си окачим календар на маите на стената, но това си остава само желание, защото той е доста голям. Това е и причината древната цивилизация да строи домовете си като се съобразява с големината на календарите си. Представяте ли си? Някои сгради дори помагали на маите да следят времето! Пример за това е градът на маите Чичен Ица.

Чичен Ица е голям град съществувал от 750 до 1200 г. Той е бил център на търговията и културата. Много структури в Чичен Ица ни разказват за културата на маите. Например, дупката в града била пълна с бижута. Експертите смятат, че скъпоценностите са били поднасяни като жертва на бог на маите. Най-впечатляващото в града обаче била най-голямата сграда, която се основава на календара на маите. Постройката е наречена Ел Кастило („Замъкът“) и е била видима от много километри разстояние. Четирите страни на Ел Кастило били насочени съответно на север, юг, изток и запад. Всяка страна имала 91 стъпала. Северната страна имала и още едно стъпало, водещо към плоския връх на пирамидата. Можете ли да сметнете колко са били общо?

Точно така, 365! Едно стъпало за всеки ден в календара на маите. Ел Кастило съвпадал с календара и по други начини. На пролетното и есенното равноденствие слънцето прави специални сенки по стените на храма. Тези сенки изглеждат като големи змии, движещи се по стените на Ел Кастило, продължавайки надолу по храма до залеза. Днес Чичен Ица е добре защитен поради статута си на едно от новите Седем чудеса на света. Туристите нямат право да се изкачват по стълбите на Ел Кастило. Въпреки това, градът все още има милиони посетители всяка година.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град