Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли за какво служи далакът?

Знаете ли за какво служи далакът?

Аз детето | 2019-01-07

Знаете ли за какво служи далакът?

Днес ще ви разкажем за една наистина много важна част от нашето тяло! Един важен орган, който често пренебрегваме и почти не познаваме, но без него бихме били загубени. Да не би да говорим за панкреаса? Не и този път! Този път сме посветили един интересен текст на далака! Защо точно далака и какво пък толкова върши той ли? Няколко много важни неща, за които ей сега ще научите. Но преди това нека ви попитаме: знаете ли изобщо какво е далак и къде се намира. Много хора не знаят, но ако прочетете този текст вие ще бъдете от онези – по-малката група, които знаят и изглеждат и са наистина много умни. Далакът е вътрешен орган разположен в горната лява част на стомаха. Той се намира точно зад ребрата, които освен всички останали органи, защитават и него. Далакът е голям горе-долу колкото ръката ви, когато е стисната в юмрук. Но за разлика от нея е мек и тъмнолилав на цвят.

Въпреки че няма да чуете много неща за слезката (да, това е другото име на далака) или поне не толкова, колкото за другите органи като сърцето, далакът също върши доста важни неща за тялото ви. Преди да се родите той работи усилено, за да произведе всички ваши червени кръвни клетки, които както може би се досещате са много важни за здравето. И с това работата едва започва. Дори и в момента слезката работи усилено, за да поддържате в норма червените си кръвни клетки. Ако има такива, които не си вършат работата както трябва или пък са прекалено стари, далакът ще ги „събере“ и ще се отърве от тях. А след това създава нови на тяхно място и прави това постоянно.

Слезката също е важна част от имунната система на тялото ви. Там се произвеждат специални бели кръвни клетки – наречени макрофаги и лимфоцити, които помагат за предпазване на тялото от инфекции. Вашият далак също произвежда биохимикали, наречени антитела, които спомагат за борбата с инфекциите. Слезката също е част от лимфната система на тялото ви. Лимфната система спомага за поддържането на баланс на течностите в организма. Слезката помага да се отстрани излишната лимфа – чиста течност, която пренася протеини и други важни вещества и я връща в кръвта.

В миналото много хора са имали и някои странни убеждения за далака си. Преди съвременната медицина много хора вярвали, че той е отговорен за раздразнението или тъгата им. Ако сте били в лошо настроение, някои хора може да са ви обвинили, че страдате от „изпарения“, причинени от далака ви! Разбира се това не е вярно и го знаем благодарение на модерната медицина. Но както разбрахте този малък мек лилав орган е не по-малко важен от останалите.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град