Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли за какво служи косата? Нали не мислехте, че е само за прически...

Знаете ли за какво служи косата? Нали не мислехте, че е само за прически...

Аз детето | 2018-12-17

Знаете ли за какво служи косата? Нали не мислехте, че е само за прически...

Има ли нещо, което правите всяка сутрин преди да тръгнете на училище! Ако 10 минути преди да тръгнете тепърва се надигате от леглото като нас, най-вероятно – не! Просто обличате най-близкото, което намерите и тръгвате като често дори забравяте да си завържете връзките на обувките. Ако обаче сте по-организирани (каквито се надяваме наистина да сте), тогава най-вероятно имате време да закусите нещо вкусно, да си измиете зъбите, да си изберете дрехи. И чак след това да тръгнете! О, не! Забравихте да срешите косата си! Нали не искате да отидете на училище рошави, косата ви да стърчи навсякъде и всички да си мислят, че някоя птица е решила да си вие гнездо вътре... Всички хора (освен ние, както вече си признахме) отделят време за прическата си. Някои просто сресват косата, а други като момичетата си правят и най-различни интересни прически. Слагат ластици, плитки, опашки. Ако имат естествено къдрава коса я изправят, а ако е права я навиват. Но няма какво да ви обясняваме повече – със сигурност сте виждали как мама си прави различни прически! Пък и самите вие сте ходили на фризьор!

Знаете ли обаче, че косата не е просто за това, не е просто за украса! Нито една част в тялото ни, нито едно косъмче дори не е там просто ей така! При това всяка част на тялото ни, с изключение на устните, дланите и стъпалата е покрита с косми. Някои от тях просто не се виждат, защото са наистина много светли и тънки, но са си там. Кожата на всеки възрастен е покрита с около 5 милиона косми. Почти същото количество имат и горилите, но на нас просто не ни личи, защото нашите са по-тънки и много по-къси. И както казахме това въобще не е за красота (или по-скоро за грознота), защото никой не би искал да изглежда като космата горила, нали?

Вярвате или не, косата на главата ни всъщност ни предпазва от прегряване или прекалено охлаждане. Прическата и различният цвят са просто бонуси. Въпросът е, че между всеки отделен косъм се задържа въздух, който помага на главата ни да запази топлината, когато е студено и хладината, когато е топло. Малките косъмчета по останалата част от тялото ни пък му помагат да усетим света около нас. Да – самата истина! Друга част от тях пък предпазват тялото ни от малки частици и прах, които не бива да попадат на разни места като уши и нос!

Когато пък ни е студено или сме изплашени космите ни настръхват – това всъщност ни е наследство от онези времена, в които сме приличали повече на космати горили. При животните козината настръхва, за да може да задържа топлината или студа повече, а при опасност да изглеждат и по-големи. Е, това ни е останало от дългия процес на еволюция! А знаете ли от какво е направена косата ни? Всеки косъм има корен, който е скрит под повърхността на кожата и му помага да расте и да се задържа на тялото ни. Под корена пък е източникът на живот на косата – малка „торбичка“ от нерви и кръвоносни съдове, която поддържа живота на косъма. Цветът пък зависи от съдържанието на определен пигмент, най-общо наречен меланин. Пигментът, който се нарича феомеланин придава на косата рус или рижав цвят, а хората с черни или кестеняви коси пък имат повече еумеланин.

Дали ще имате права или къдрава коса обаче няма нищо общо с меланина! Това зависи изцяло от формата на косъма и на корена, което пък зависи от гените! Това е! Каква ще е формата на косата ви решава природата!

Мислите си, че това е всичко? Има още някои интересни неща за косата, които да прочетете:
Защо косата на възрастните побелява?
Защо косата ни става по-тъмна, когато се намокри?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град